Raha ja rahoitusmarkkinat

Suome rahoitusmarkkinat ovat osa kansainvälisiä rahoitusmarkkinoita ja Suomessa on käytössä yhteisvaluutta euro. Rahoitusmarkkinoiden tehtävänä on riskien hajauttaminen, varojen allokointi, informaation välittäminen ja likvidisyyden lisääminen. Tätä tehtävää hoitavat esimerkiksi pankit ja pörssit. Pörssien isot kurssierot kertovat aina siitä, että maailmalla tai yritykselle on tapahtunut jotain yllättävää. Pörssin avulla tieto positiivisesta tai negatiivisestä uutisestä leviää välittömästi ja tieto tavoittaa laajasti. Mikäli pörssejä tai rahamarkkinoita ei olisi, niin yritysten olisi hankala kerätä rahoitusta itselleen.




Euroopan keskuspankki (EKP) vastaa euroalueen rahapolitiikasta. Rahapolitiikka tarkoittaa päätöksiä, joilla keskuspankit vaikuttavat rahan hintaan ja rahan saatavuuteen taloudessa. EKP:n tärkeimmät rahapoliittiset päätökset koskevat yleensä ohjauskorkoja. Kaikki EKP:n korkopäätökset vaikuttavat puolestaan lainakorkoihin, joita liikepankit perivät asiakkailtaan, ja niiden myötä siis kulutukseen ja yritysten investointeihin. EKP:n rahapolitiikan tavoitteisiin kuuluu tavoite pitää hinnat vakaina, eli pyritään pitämään inflaatio alle 2% keskipitkällä aikavälillä. Tällä tavoin EKP voi myös tukea yleistä EU:n talouspolitiikkaa, jonka tavoitteena on taas talouskasvu sekä täystyöllisyys.

Uutiset

Jokaisessa uutisessa joita luin, oli vaikuttava tekijä, korona. Koronaviruksesta johtuvat toimenpiteet näkyvät niin ulkomailla kuin suomessakin. Osakemarkkinat ovat tällä hetkellä ns. koronakriisissä ja niiden vaikutukset näkyvät suoraan taloudessakin. Osakemarkkinat olivat olleet viimeiset kahdeksan vuotta hyvässä nousussa, mutta 12. helmikuuta tapahtui suuri muutos. Osakekurssit oli pitkäaikaisen nousut jälkeen kääntyneet jopa 30% laskuun. Varsinainen ala- syöksy näyttää päättyneen ainakin toistaiseksi ja syvimmästä alhosta pörssin yleisindeksille on kertynyt nousua toistakymmentä prosenttia.

Havainnollistavana kuvana Helsingin pörssin yleiskehitys vuoden alusta:

Maaliskuu oli erittäin ankara etenkin pienyrittäjille sillä Helsingin pörssin omistajamäärältään viisi suurintakin yhtiötä on menettänyt arvostaan vuoden alkuun verrattuna kymmeniä prosentteja, Elisaa lukuun ottamatta.





 Lumenen, toisinkuin monen muun yrityksen kohdalla ollaan säästytty YT- neuvotteluilta. Toimitusjohtaja Johan Berg kuitenkin arvelee, että jos tilanne ei menen ohi huhtikuun aikana, voi olla että joudutaan menemään YT- neuvotteluihin. Tilannetta siis seurataan todella tarkasti ja nyt onkin mielenkiintoista seurata mihin Lumenen tilanne etenee, sillä ollaan jo toukokuun puolella.

Rahoitus mahdollisuus

Lumenen on mahdollista hakea yrityslainaa. Suomen Pankin tilastojen mukaan yleisistä pankeista haettavan yrityslainojen korko keskiarvoisesti on pysytellyt noin 2 prosentin kohdalla. Alle 50 000 euron pienlainat ovat korkotasoltaan hieman suurempia, noin 3 prosenttia. Korot eivät ole ainut kulu, jota lainaan kuuluu. Monet yrityslainat sisältävät avausmaksuja ja tilinhoitokuluja, joten lainaa hakiessa nämäkin on tärkeä huomioida.




Lähteet,

https://ek.fi/mita-teemme/talous/perustietoja-suomen-taloudesta/finanssimarkkinat/
https://talousmentor.com/2017/02/08/rahoitusmarkkinoiden-tehtavat/
https://www.suomenpankki.fi/fi/rahapolitiikka/
https://www.ecb.europa.eu/explainers/tell-me/html/what-is-monetary-policy.fi.html
https://yle.fi/uutiset/3-11287682
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/8408dbe7-13bc-466c-9d93-43c637980f49
https://yle.fi/uutiset/3-11278635
https://yle.fi/uutiset/3-11270573
https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitosten-tase-lainat-ja-talletukset-ja-korot/tiedotehistoria/2018/asuntolainakannan-kasvuvauhti-hidastunut-laina-ajat-pidentyneet/
https://vakuudeton.com/yrityslaina-pankista/

Kommentit